Nieuw schooljaar

Vandaag was ik met mijn nichtje op pad en onderweg hadden we het over het nieuwe schooljaar en dat het nog best spannend nu ze over paar dagen weer naar school gaat. 

 

Ik weet nog toen ik kind was hoe spannend ik het vond om na een lange zomervakantie weer te beginnen in een nieuwe klas met een nieuwe juf of meester. Gevoelig voor de sfeer in de klas, hoe de juf of meester overkomt, wat wordt er van mij verwacht etc.

 

Aankomende maandag starten hier in het noorden weer de scholen. Na zes weken zomervakantie mogen de kinderen weer naar school! Vaak is het voor ouders en kinderen weer omschakelen  om na ene lange tijd vrij te zijn weer in het schoolritme te komen. 

Het roept ook allerlei gevoelens en emoties op waar je kind tegenaan kan lopen zoals:

 

Spanning:

Hoe is mijn nieuwe juf/meester? Ik vind spelling moeilijk, hopelijk gaat het mij lukken want een hogere  groep dan is het vast wel moeilijker. Krijg ik ook andere vakken en kan ik dat ook?  Is de juf wel aardig?  Wat gaat er veranderen? Is er iemand die mij aardig vindt? 

 

Verdriet:

Besef dat je minder met je familie omgaat tijdens de schooldagen, eerst kon je heel veel leuke dingen doen in de vakantie en nu moet je elke dag naar school. Heb je een klasgenootje van vorig jaar die niet over is gegaan en moet je daar ineens aan denken. 

 

Blijdschap;

Je mag je vriendinnetjes en speelafspraken maken. Op school doe je ook leuke dingen en je ziet je vriendinnetjes of vriendjes de hele dag. De juf of meester is toch wel erg aardig.

 

Omgaan met teleurstellingen:

Als je toets minder goed ging dan dat je dacht, als een vriendje toch niet met je wil afspreken, als er iets oneerlijks is gebeurd. 

 

Denk ook aan de andere emoties zoals onzekerheid, boosheid, angst die mee kunnen spelen. Voor kinderen is het lastig om deze gevoelens te verwoorden. Dat is iets waar ik als kindercoach in kan begeleiden.

 

Vergeet ook niet dat de overgang van de basisschool naar de middelbare school overweldigend kan zijn. Er komen veel meer indrukken op ze af waarbij er meer gedachtes in hun hoofd komen te zitten.  Prestatiedruk om goede cijfers te halen, maken van examens en toetsen, sommige kinderen ervaren faalangst of perfectionisme. Ook kunnen ze snel afgeleid zijn wat er allemaal om ze heen gebeurd wat zorgt voor een mindere goede concentratie. 

 

En na een paar dagen school dan komen kinderen over het algemeen wel weer in het ritme en gaan ze met plezier naar school.

Maar al die emoties, prikkels, spanning kan voor een kind best heftig zijn als ze vooral langdurig aanhouden. Als ouder kan je merken dat het niet zo lekker gaat met je kind, dan kan ik daarbij helpen als kindercoach.

Als je bijvoorbeeld merkt dat je kind niet met plezier naar school gaat? Of heeft jouw dochter het lastig op school en wordt ze snel afgeleid in de klas of piekert jouw zoon veel en slaapt hij daarvoor minder goed. Dan kijk ik graag mee.

 

Neem contact met mij op  voor een vrijblijvend gesprek om te kunnen kijken wat ik voor jullie kan doen.

 

Lieve groetjes,

Tanja 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.