Dag lieve Gijs

Gisteren hebben wij afscheid genomen van onze lieve kat Gijs. 

 

Gijs was een oude kat, 16 jaar, en oogde de laatste tijd niet zo fit meer. 

Wij hebben besloten om afgelopen maandag naar de dierenarts te gaan en hebben Gijs laten inslapen zodat hij niet verder hoeft te lijden, want hij was erg snel achteruit gegaan. 

 

Zondag kwamen mijn nichtjes (9 en 7 jaar) langs om even afscheid te nemen van Gijs. Want Gijs hoort bij ons en ze zijn ook erg op hem gesteld. 

Fantastisch dat de moeder er openlijk en eerlijk met de kinderen gepraat heeft over Gijs.  Zij heeft kinderen al voorbereid wat er met Gijs gaat gebeuren.

Tijdens het bezoek hebben wij  nogmaals verteld wat er gaat gebeuren en wat het betekent voor Gijs als we dit doen en wat het betekent als Gijs er niet meer is. 

Ook hebben wij herinneringen opgehaald en hebben wij Gijs geknuffeld en tegen hem gepraat. 

 

En deze gevoelens mogen er zijn, ook is het even voor ze lastig. Door begrip te tonen, tijd te geven en de emoties gewoon te kunnen ervaren leren kinderen praten over hun gevoelens als...

Als wij, de volwassenen,  taal geven aan  hun gevoelens en daarbij uitleg geven. 

 

. Vooral negenjarigen komen tot een besef dat het leven eindig is en dat de dood betekent dat de persoon of het huisdier nooit meer terugkomt. 

 

Gun je kind de tijd om verdrietig te zijn. De functie van verdriet is namelijk loslaten en verwerken. 

Neem de tijd om te luisteren met je hart en help je kind door taal te geven aan zijn gevoelens

 

De volgende dag, naar de dierenarts, hebben wij even nagepraat en wat voor gevoelens het ons oproept.

Door open over onze gevoelens te praten leert het kind op een gezonde manier met zijn emoties om te gaan omdat wij ook kwetsbaar durven te zijn. 

 

We gaan Gijs zeker weten missen. Hij bracht extra levendigheid en was lekker eigenwijs. Hij kwam naar je toe als hij aandacht wilde en kon heerlijk genieten als we hem gingen aaien.

Dag lieve Gijs! 

 

Vind je het lastig om je kind te  ondersteunen bij zijn of haar gevoelens? Immers heeft grotendeels van de mensen dit vroeger ook weinig geleerd van onze ouders, school of van de mensen om ons heen omdat er niet over gevoelens gepraat werd. 

 

Neem gerust contact op om te kijken wat ik voor jullie kan betekenen.

 

Lieve groetjes,

Tanja

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.