Creatief bezig zijn

Voor kinderen, maar ook voor volwassenen kan  1 op 1 praten erg moeilijk zijn.  Wat leeft allemaal binnen in jou en hoe kan je dat nou in woorden uitdrukken? Weet je welke woorden je aan je gevoel moet geven?

 

Dat is soms best lastig om de juiste woorden te vinden en daardoor kan je kind of jij blokkeren, sociaal wenselijke antwoorden geven of het gaan vermijden. Door niet in je hoofd te gaan zitten maar juist door creatief bezig te zijn, kom je meer tot een pure reactie vanuit je hart omdat je gedachten niet aan het sturen zijn. Je komt tot de meest verrassende inzichten want je gedachten, overtuigingen en je oordelen worden naar de achtergrond verdrongen en je hart gaat meer spreken. Je kan je daardoor beter uitdrukken en voelen wat er binnen in jou leeft. 

 

Daarom zet ik ook creativiteit in de coachingsessies. Creativiteit is een erg ruim begrip denk bijvoorbeeld aan beweging, dans, toneel, tekenen, schilderen, meditatie, wandelen, muziek maken, schrijven, kleien, buiten zijn.

Door creatief bezig te zij  en door bepaalde vragen te stellen komt het kind of jij tot (zelf)bewustzijn, krijg je inzicht in je innerlijk proces, zie je je kwaliteiten en ga je ontdekken hoe fijn het voelt om uit je hoofd te zijn. 

 

Hoe zorg ik ervoor dat ik niet teveel in mijn hoofd leef.  Onderstaande helpen mij, maar wat helpt jou? 

  • Ik heb een boekje waarin ik al mijn gedachten, waar ik tegen aan loop, wat ik heb ervaren, hoe ik mij voel in opschrijf. Ik blijf net zolang schrijven dat ik echt niks meer weet. Ik hou echt geen rekening mee dat ik netjes moet schrijven. Doordat het niet perfect hoeft te zijn kom ik in een heerlijke schrijfflow terecht. Mijn doel is om een leeg hoofd te hebben en ik doe dit vooral 's avonds als ik daar behoefte aan heb. Zo sta ik even stil bij mezelf.      Ik sluit dan af waar ik dankbaar voor ben. Zo sluit ik het positief af. Het is gewoon fijn dat het van jou is en niemand anders het leest. Ik voel me na die tijd altijd lichter.
  • Creëren en ontwikkelen van mijn coachingspraktijk. Blogs schrijven, inspiratie opdoen, lezen, workshops volgen. Ik krijg hier heerlijke energie van omdat ik mijn creativiteit in kwijt kan. Het voelt niet als werken. Het geeft zoveel voldoening om in verbinding te zijn met mensen en een cadeautje als ze steeds bewuster worden van zichzelf. 
  • Ik vind het heerlijk om te schilderen met waterverf. Schilderen van zonsondergangen, bloemen, bomen maar ook helpt het mij om te schilderen om ergens inzicht in te krijgen. 
  • Lezen doe ik ook graag.  De woorden die ik lees zet ik om in beelden in mijn hoofd. Het bevordert de verbeelding en stimuleert te fantasie. Het is echt grenzeloos en daardoor ontstaat vaak ook weer nieuwe ideeën. 
  • Dagje in de natuur, zintuigen die geactiveerd worden, beweging, er even gewoon zijn. Heerlijk. Dit zorgt ook voor meer ontspannenheid en rust waardoor ik meer bewust wordt wat er binnen in mij leeft.
  • Rust, even geen prikkels maar complete rust om mij heen. Dan staar ik naar buiten of ik doe een meditatie. Ik kom dan helemaal tot mezelf. 

 

Het kan best spannend voor je zijn, ik kijk altijd wat aansluit bij jouw kind of bij jou. Het mag ook plezierig zijn en voor jou goed voelen. Want als je jezelf beter uit kan drukken, meer inzicht krijgt in jezelf kan je andere keuzes maken en andere stappen zetten. 

 

Loop je kind of jij ergens tegen aan? Wil je kijken wat er binnen in jou leeft? Neem dan contact met mij op via de contact button. 

 

Lieve groetjes,

Tanja 

Reactie plaatsen

Reacties

Chantal
een jaar geleden

Wat een mooi stukje heb je weer geschreven! En zo leuk die foto's erbij. Deze sprak me erg aan. Ik hou van creatief coachen 🤗 liefs xxx