Emoties

Verbinding met jezelf, door te voelen wat er in jou leeft. 

 

Je hebt emoties zoals dankbaarheid, blijdschap, vreugde. Deze worden over het algemeen bij de meeste mensen wel geuit. Emoties zoals angst, boosheid, schaamte, verdriet, teleurstelling zijn emoties waar we het liever niet over willen hebben. Ze worden dus weinig geuit en daardoor ook weinig over gepraat.

Emoties hebben invloed op hoe wij leven, liefhebben, werken en omgaan met anderen. In de maatschappij waarin we  leven heeft het denken overgenomen van zowel het lichaam als het gevoel. Ook generaties voor ons hebben niet geleerd hoe ze emoties mogen uiten of überhaupt erover te praten en werd het weggestopt.

Dus zijn we steeds meer gaan leven in ons hoofd in plaats van echt te voelen wat binnen in ons leeft. Wat je dus werkelijk wilt en voelt in je hart. We zijn dit langzamerhand vergeten en zijn we tegenwoordig meer bezig met doelen stellen, in ons hoofd leven, zijn veel op onze telefoon bezig. We raken steeds meer de verbinding met onszelf kwijt. Daarmee belemmeren we onze groei en aanwezigheid in het leven wat invloed kan hebben op jezelf, anderen of op je kinderen. 

 

Als we kijken naar jonge kinderen laten ze heftige emoties zien zoals driftbuien, huilbuien en woedeaanvallen. Dat hoort bij hun ontwikkeling. Zij kunnen zichzelf nog niet reguleren en worden vaak overspoeld door hun gevoelens. Zij hebben nog geen betekenis en taal gekregen over deze emotie. Hoe wij daarop reageren heeft invloed met verschillende aspecten.  Vaak zijn de gedachtes die we hebben meegekregen van invloed die niet helpend zijn voor het kind. Bijvoorbeeld uitspraken zoals;  het kind huilt om aandacht te krijgen of om ons te manipuleren. Als je teveel aandacht besteedt aan die huilbui dan krijgt het kind alleen maar zijn zin.  Als kinderen al vanaf baby gesust worden tijdens het huilen, stil maar, sstt of als het kind boos is dat het niet boos mag zijn en het wordt naar de gang of kamer gestuurd. Er wordt geroepen 'je hoeft niet te huilen,   'wees niet zo boos'. Dan wordt de emotie vastgezet en kan niet gaan stromen.  Het kind leert en heeft de overtuiging dat zijn emoties er niet mogen zijn.

 

Laten we ons niet inhouden maar laat de emotie gebeuren en geef het alle ruimte. Alle emoties zijn toegestaan. 

 

Als (kinder)coach kan ik jou of het kind hierbij ondersteunen. We gaan onderzoeken en aandacht geven aan wat er binnenin gebeurt.  Zo leer je omgaan met je emoties en sta je anders in het leven door bewuster te worden van jezelf. 

 

 

Leef vanuit kansen en niet vanuit beperkingen.
Durf jezelf open te stellen voor anderen,

durf risico’s te nemen en durf lief te hebben.
Het zal je leven verrijken.

 

 

 

 

 

Lieve groetjes,

Tanja 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.