Kwaliteiten

Mijn kwaliteiten zitten niet in deze gele balletje maar het zit in mij!

 

Ben jij bewust van jouw kwaliteiten en zet jij deze ook in op je school, werk, in je leven?

 

Om je kwaliteiten en talenten in te zetten heb je eerst inzicht in jezelf nodig zodat je het toe kunt passen in je leven. Om je eigen krachten en mogelijkheden te leren kennen mag je gaan ontdekken, ervaren en bewust worden van je eigen kwaliteiten zodat je veerkrachtiger wordt en om kan gaan met situaties.  Als je jezelf beter leert kennen maak je (andere) keuzes.

 

Wat zijn kwaliteiten eigenlijk?

Kwaliteiten krijg je mee tijdens je geboorte. Het zijn unieke en aangeboren eigenschappen die bij je horen. Kwaliteiten zeggen dus iets over wie je bent! Het zijn kenmerken die niet aangeleerd zijn, maar die je van nature in je hebt.  Het mooie daarvan is dat ieder mens een eigen set aan kwaliteiten heeft die in de loop van je leven wel verder kunt ontwikkelen. 

 

Het kan zijn dat je al bewust bent van een aantal kwaliteiten maar je wist je ook dat je ze ook verborgen kan houden want kwaliteiten vormen ook een kwetsbaar gebied. Want het kan ook een gevoel van afwijzing oproepen van jou en je kwaliteiten. Wat zullen anderen er wel niet van denken en kunnen sommige kwaliteiten van jezelf weerstand oproepen bij de ander. Je hebt dan een keus om of door te gaan ondanks de weerstand of de weg van de minste weerstand te kiezen. Je verbergt dan je kwaliteit of maakt het juist veel groter door te overdrijven. Je schiet erin door, dus teveel van het goede, dan wordt het je valkuil. Je kwaliteit wordt dan een zwakte. Bijvoorbeeld: Ben je besluitvaardig en je schiet er teveel in door dan wordt je drammerig. Of te zelfverzekerd, dan word je arrogant.  Het kan ook zijn dat ze verborgen zijn omdat je er nog niet bewust van bent. 

 

Het is van belang om je kwaliteiten te leren kennen, ook voor kinderen.  Wanneer je jouw kwaliteiten benut en inzet draagt dat bij aan je welbevinden. Je wordt er blij van, je krijgt er energie van op school, op je werk en in je leven. 

 

Een aantal voorbeelden van kwaliteiten:

creatief, betrokken, sociaal, lief, denker, positief, enthousiast, verbindend, trouw, helper, doortastend.

 

Je kwaliteiten ontwikkelen begint dus met bewustwording. Ben jij al bewust over je mooie kwaliteiten, talenten en mogelijkheden?

Of heeft je kind ondersteuning nodig bij het ontdekken van hun kwaliteiten zodat ze veerkrachtiger worden en om kunnen gaan met situaties ?

Of wil jij ze ontdekken en heb jij er ondersteuning bij nodig? Klik dan op de contact button om een afspraak te maken! 

 

Lieve groetjes Tanja

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.