Als je jezelf nog niet kent...

'Schrijf maar op! Welke kwaliteiten heb jij?'

uhm....daar zat ik dan als 16 jarige meisje in de klas. Net gestart met de opleiding onderwijsassistent en we zaten in de kennismakingsweek.

 

Ik merkte dat ik in paniek raakte. Kwaliteiten, wat betekent dat nou weer! Wat houdt dat in?

Ik zie leerlingen om mij heen ijverig aan het schrijven. Ik durfde daardoor ook niet te vragen, voelde mij een beetje dom omdat iedereen zo druk bezig was.

Ik spiek even bij de buurman. Ik zie wat hij opschrijft. Oh dingen dus waar je goed in bent. 

uhm...ja waar ben ik goed in. Uiteindelijk heb ik wel wat opgeschreven, alleen weet ik niet meer wat. Eigenlijk wilde ik zo snel mogelijk van deze opdracht af omdat het mij ook enorm onzeker maakte. Onzeker omdat ik niet bewust was mijn mogelijkheden en ik was ook bang dat ik niet goed genoeg zou zijn voor de opleiding. 

 

Ik had totaal geen beeld van mezelf  en waar mijn kwaliteiten en talenten lagen. Tijdens de basisschool was leren en kennis vergaren meer het uitgangspunt. We zaten in klas van 38 leerlingen. Op de middelbare school was leren en kennis ook het uitgangspunt. Mocht je door verschillende weken wel oriënteren op beroepen maar nooit bewust werd er gekeken van wat je zelf allemaal in je mars hebt.

Ik kan mij ook niet zo heugen dat ik gesprekken heb gehad met ouders hierover. In dat geval heb ik denk ik ook de bescheidenheid van mijn ouders geërfd. 

Dus hoe moest ik de vraag beantwoorden als ik dat nog niet zelf hebt ervaren of ontdekt. Dat er nooit iemand tegen mij zei van Tanja, daar ben je goed in. Wat had ik daar graag een coach bij gehad om meer inzicht in mezelf te krijgen. 

Door middel van ervaringen in stage, werk, opleidingen kwam ik al wel een heel eind. 

 

Wat mij het meeste van allemaal is bijgebleven is vooral dat in het leven de juiste mensen op je pad komen en die je op dat moment laten stralen en het beste in je zien. 

Dit gun ik de kleine en grote mensen die in mijn praktijk komen ook.

Dat je gezien, gehoord en gewaardeerd wordt ook al zie je dat zelf nog niet. Dat je jezelf mag zijn en dat je uiteindelijk ook kunt stralen als je lekker in je eigen kracht zit.

 

Ik weet hoe moeilijk dat is en wat voor stappen jezelf moet maken om het wel te zien.

 

Weet dat ik er voor je ben!

 

Lieve groetjes,

Tanja 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.