Systemisch coachen

Ik zal hier kort beschrijven wat systemisch coachen is.

 

Bij coachpraktijk Tanja Kikkert is het ook mogelijk om systemisch te kijken naar jouw vraag/hulpvraag. Mocht je nog vragen hebben of een vraagstuk hierin hebben. Neem gerust contact met mij op via email, telefoon of via het contactformulier. 

 

Uitleg systemisch werken:

Wij maken allemaal deel uit van groepen, oftewel systemen.  Binnen al die systemen zijn er (onbewuste) patronen en dynamieken die bepalen hoe we ons gedragen. Denk bijvoorbeeld aan familie, een klas, een sportclub, een team in een organisatie, het zijn allemaal systemen.

Door systemisch te kijken krijgen je inzicht in jezelf door te kijken naar patronen en gebeurtenissen uit bijvoorbeeld jouw familie of op werk. 

 

Daarin gaan we tijdens het systemisch coachen uit van drie basisprincipes:

  • systemen willen compleet zijn in die zin, dat ieder lid erbij wil horen;
  • systemen hebben een ordening; ieder lid van het systeem heeft een eigen plek
  • ieder systeem zoekt naar balans in nemen en geven.

Wanneer er een 'verstoring' is in een van deze wetmatigheden, kan je hier last van hebben. Het (leven) stroomt moeizaam of niet. De impact van jouw systeem is er altijd, ook als je geen contact meer hebt met je familie.

 

Systemisch coachen helpt de cliënt om zich bewust te worden van zijn of haar eigen rol en verantwoordelijkheid binnen het systeem.

Wanneer inzetten?

Systemisch coachen kan worden ingezet in verschillende situaties, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Het kan helpen bij het verbeteren van relaties binnen gezinnen, het oplossen van conflicten binnen teams, het bevorderen van samenwerking binnen organisaties, en het ondersteunen van individuen bij het verkrijgen van inzicht in hun rol en impact binnen het systeem.

 

 

In de praktijk:

Systemisch coachen kent diverse tools en methoden om inzicht te krijgen in de dynamieken en patronen binnen systemen en om eventuele verandering te bewerkstelligen. Zo kan ik ook tijdens de coachsessie gebruik maken van opstellingen met poppetjes, visualisaties, vloerankers of andere systemische oefeningen. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.