Angsten

Angsten, we hebben allemaal wel eens te maken met angsten. Maar waar ben je werkelijk bang voor?

 

Angst is een emotie, een signaal die ons iets zegt over de situatie waar we ons in bevinden. Vaak is dit op basis van onze eigen persoonlijke ervaringen.  

 

Angst zet ons aan tot vluchtgedrag of het geeft ons een signaal 'er is gevaar'. 

Stel, je wandelt in het bos en je hoort geritsel in de struiken. Je bent meteen alert want er is mogelijk wat aan de hand en dan zie je ineens dat het een lief konijntje is, dan voel je meteen weer rustig. Zie je een beer dan IS er gevaar en dan krijg je onmiddellijke angst. Je lichaam bereidt zich voor om te  vluchten zodat je snel weg kunt rennen of als het echt niet kan met de beer te vechten. Je hartslag gaat omhoog, je gaat sneller ademhalen, je gaat zweten. Hierbij is angst een middel die waarschuwt bij gevaar. 

 

Natuurlijk zijn er angstige situaties waar je onmiddellijke angst voor hebt. Maar je kan ook te maken hebben met ander soort angst,  deze angst vaak ongrijpbaar, er is geen concrete gebeurtenis. Er is geen beer, tijger of leeuw, persoon die je aanvalt.  

Vaak zit er dan iets anders achter waarom je angstig voelt. Het kan zijn dat je onzekerheid voelt omdat je iets moet doen wat je nooit hebt gedaan , gevoel van controleverlies, gebrek aan duidelijkheid, verlies van je eigen ruimte, dat je niet goed genoeg bent, zorgen om de toekomst, dreiging van de eisen die aan je gesteld worden, angst om te falen, machteloosheid etc.

Je lichaam weet het verschil niet. Angst is angst. 

 

Als het langdurig aanhoudt dan ga je overleven in plaats van leven. Je reageert in het dagelijks leven alert, voorzichtig, wantrouwend. Het is een heel vervelend gevoel en kan je beperken in je dagelijkse leven of van je kind. Natuurlijk mag je iets spannends vinden omdat iets nieuw is of onbekend, niet vertrouwd. Het mag er zijn maar het moet niet jouw leven of die van je kind gaan beheersen. 

 

Ik heb ook erg veel geleefd in angst, in mijn hoofd had ik veel beperkende gedachten. Doordat ik het eigenlijk nooit geleerd en meegekregen heb van thuis, school, of iemand hoe ik hier om moest te gaan. Ik was ook niet bewust van mijn kwaliteiten en talenten en hoe ik deze in kon zetten om met mijn levenslessen om te gaan. Dan blijf je in je comfortzone en wat je weet want voelt veilig en vertrouwd voor jou. 

Vooral door (positieve) ervaringen op te doen in een veilige sfeer ga je sterker voelen. Door succeservaringen, door vertrouwen in jezelf, door bewust te zijn van je kwaliteiten en talenten en zelfvertrouwen te ontwikkelen maak je andere keuzes dan als je leeft in de angst. Ik kan je daarin begeleiden. 

 

Herken je in de bovenstaande en voel je daar wil ik wat mee doen? Klik op de contact button voor meer informatie, je kan altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.

 

Lieve groetjes,

Tanja

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.